Версія для друку
Середа, 22 грудня 2021 08:26

Допомога на власну справу через управління соцзахисту - нова послуга для непрацюючих громадян з малозабезпечених сімей

З 1 січня 2022 року непрацюючі члени малозабезпечених сімей, які зареєстровані як безробітні, отримають унікальну можливість розпочати нове життя.

Держава пропонує їм отримати фінансову допомогу на започаткування власної справи, а також, за необхідності, безкоштовне навчання.

Допомога розміром до 15 мінімальних зарплат (на початок 2022 року – 97 500 грн) є безвідсотковою та поворотною - її необхідно буде повернути через три роки підприємницької діяльності. Але сума, що повертається, буде зменшена на розмір сплачених за три роки податків та єдиного соціального внеску. Крім того, якщо такий підприємець працевлаштує не менше ніж двох осіб за направленням центру зайнятості, або сплатить податки, збори (обов’язкові платежі) і єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в сумі, що перевищує суму наданої фінансової допомоги повертати допомогу державі не потрібно.

Детальний порядок надання допомоги затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21 квітня 2021р. № 397 «Деякі питання сприяння економічній самостійності малозабезпечених сімей».

Відповідно до вищезазначеної постанови, для отримання фінансової допомоги особа, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність, подає:

- заяву про надання фінансової допомоги за формою;

- довідку для надання фізичним особам відомостей про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінально-процесуальним законодавством. Така довідка не подається, якщо центром зайнятості за наявності технічної можливості відомості про особу отримано шляхом інформаційної взаємодії з єдиною інформаційною системою МВС;

- бізнес-план.

Відповідальність за достовірність зазначених у заяві відомостей про відсутність/наявність фінансових зобов’язань, що перевищують суму граничного розміру фінансової допомоги, та заборгованості з погашення фінансових зобов’язань покладається на особу, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність.

Для підтвердження даних про наявність (відсутність) у особи, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність, обтяжень рухомого та нерухомого майна використовуються відомості з Державного реєстру обтяжень рухомого майна, Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, які надаються безоплатно центру зайнятості адміністратором Державного реєстру прав.

Заява подається особою до центру зайнятості або за наявності технічної можливості через Єдиний державний веб-портал електронних послуг.

Управління соціального захисту населення

Володимир-Волинської РДА.

Переглядів 3836