Версія для друку
Середа, 02 листопада 2022 10:55

Неявка за викликом районного територіального центру комплектування карається адмінштрафом, а ухилення від призову під час мобілізації — позбавленням волі

Неявка за викликом районного територіального центру комплектування карається адмінштрафом до 5100 грн, а ухилення від призову під час мобілізації — позбавленням волі на строк до п’яти років. Про це повідомив на сторінці Володимир-Волинського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки у соцмеражах начальник установи полковник Руслан Яцій. 

Нагадаємо, що, у зв'язку з нападом російської федерації, Указом Президента України №65/2022 з 24 лютого 2022 року в Україні оголошена загальна мобілізація.

Обов’язки громадян щодо мобілізації визначає стаття 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Так, згідно з другим абзацом першої частини цієї статті, громадяни зобов’язані з’являтися за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомати) для взяття на військовий облік та визначення їх призначення на особливий період.

За неявку за таким викликом в особливий період передбачена адміністративна відповідальність — штраф від 3400 до 5100 грн (стаття 210-1 КУпАП «Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію».)

Також, відповідно до частини третьої статті 22 закону, під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування у строки, зазначені в отриманих ними документах — повістках або мобілізаційних розпорядженнях (спеціальний вкладиш, який вклеюють у військовий квиток).

Варто відмітити, що за наявності у військовому квитку мобілізаційного розпорядження, військовозобов'язані та резервісти мають не чекаючи повістки прибути у вказані пункти збору у строк визначений цим розпорядженням.

Не прибуття за повісткою або моброзпорядженням для призову за мобілізацією та відправленням до військової частини може вже класифікуватися як кримінальне правопорушення — ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, що карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Переглядів 4186